Az archívumról

 
A Digitális Archívum a Huszadik Század Emlékezete-gyűjtemények (továbbiakban HSZE) új kezdeményezése, amelyben az állami levéltárrendszeren kívül eső kisebb és eddig nem ismert magán iratgyűjteményeket dolgoz fel és tesz közzé az interneten.
 
A HSZE munkatársai az elmúlt években munkájuk során számos érdekes dokumentumgyűjteménnyel találkoztak, melyek tulajdonosa nem kívánta – legalábbis belátható időn belül – levéltárban elhelyezni az iratait. Ezek a dokumentumok komoly információértékkel bírnak, de magángyűjtemény voltuk miatt a kutatók zöme nem tud hozzájuk férni, illetve nem is tud létezésükről.
 
Erre a helyzetre kínál megoldást a HSZE Digitális Archívum, mely ezekben a speciális esetekben felajánlja az iratok rendezését és digitalizálását. A gyűjtemény tulajdonosai többnyire nem kívánják elzárni a nyilvánosságtól a birtokukban lévő anyagokat, ugyanakkor nem szívesen vállnak meg tőlük. A HSZE által felkínált lehetőség tehát úgy próbálja áthidalni a problémát, hogy a tulajdonos és az érdeklődők is elégedettek legyenek. Miután az anyagok rendezése és digitalizálása megtörtént – a gyűjtemény tulajdonosának beleegyezésével – az anyagok másolata felkerül a HSZE Digitális Archívum honlapjára, az eredeti dokumentumok pedig továbbra is a tulajdonosnál maradnak.
 
A Digitális Archívum egyelőre próba jelleggel működik. Jelenleg az oldalon egyetlen gyűjtemény – Lengyel Gabriella szociológus iratai – egyetlen iratcsoportja, a Szegényeket Támogató Alap (SZETA) első éveinek dokumentumai, érhetőek el. A Lengyel Gabriella-gyűjtemény további részei folyamatosan kerülnek fel a honlapra.