Lengyel Gabriella Nógrádmegyeren készített interjúi – 1979. november (Jelzet: HSZE-LG-LI-2)

 
Havas Gábor a hetvenes években a Művelődéskutató Intézetben vezetett egy kutatást az elcigányosodó kistelepülésekről. Ennek keretében Lengyel Gabriella Nógrádmegyeren végzett szociológiai kutatásokat. A munkát Matolay Magdolnával kezdte el a faluban, majd egyedül folytatta: interjúkat készített és ún. megfigyelési jegyzőkönyveket. Ez utóbbit kérdőív helyett használták, mivel ez többet mondott el a körülményekről: egy-egy családról, egy-egy helyzetről. Interjúkészítés közben jegyzeteket készített, amelyeket este és éjszaka vagy kézzel letisztázott, de leginkább magnóra mondott, majd később otthon legépelt.
A nógrádmegyeri kutatás eredményei az alábbi írásban lettek összefoglalva: Lengyel Gabriella: Települési és társadalmi különbségek egy falusi cigány közösségben. In: Cigányvizsgálatok. Művelődéskutató Intézet, Budapest, 1982.
 
 
Részletes leírás:
 
a. Nógrádmegyeri cigányokkal készült interjúk (HSZE-LG-LI-2-a)
  1. B. József „Puketa”. Készítette: Lengyel Gabriella (Nógrádmegyer, Attila u. 21. 1979. november) (1+27 oldal) 
  2. Özv. R. Sándorné, R. Borbála. Készítette: Lengyel Gabriella (Nógrádmegyer, Petőfi u. 199. 1979. november) (1+40 oldal)
  3. B. Gábor és felesége. Készítette: Lengyel Gabriella (Nógrádmegyer, Petőfi u. 166. 1979. november) (1+14 oldal „az interjú címéhez a „budapesti Szilveszter” megjegyzést fűzték)
  4. R. Tiborné, B. Lívia. Készítette: Lengyel Gabriella (Nógrádmegyer, Attila u. 7. 1979. november) (1+20 oldal)
 
b. Interjú egy nógrádmegyeri „cigány-szakértő”-vel (HSZE-LG-LI-2-b)
  1. V. Gábor, a Nógrádmegyeri Községi Tanács nyugdíjas gyámügyi előadója. Készítette: Lengyel Gabriella​ (Nógrádmegyer, 1979. november) (1+22 oldal)